Λατομεία Παντού!

Λύβενα – Λιβαδειά – Καινούργιο. Οργισμένη απάντηση του Γιάννη Παπαγιάννη

Μετά την οργανωμένη αντίδραση των κατοίκων της Λύβενας και του Βελιάχοβου, πριν από ένα χρόνο, το θέμα του λατομείου της Λύβενας είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις στα ελληνικά και αλβανικά μέσα ενημέρωσης. Ήταν ευχάριστο, γιατί είχαμε πολλά χρόνια να δούμε μια οργανωμένη αντίδραση βορειοηπειρωτών για θέματα που απασχολούν την κοινότητα μας. Το δυσάρεστο ήταν σε αυτή την αντίδραση θίγονταν τα συμφέροντα μιας ελληνικής εταιρίας. Η «Δυναμική» είναι από τις μεγαλύτερες εταιρίες, στο χώρο των αδρανών υλικών και μπετού, στους Αγίους Σαράντα και ιδιοκτήτες της είναι τα πέντε αδέρφια Παπαγιάννη από την Λεσινίτσα των Αγίων Σαράντα.

Λύβενα. Επικοινωνήσαμε με τον κ. Γιάννη Παπαγιάννη και μας ανέφερε: «Έχω όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις. Δεν περίμενα ότι θα φτάναμε σε αυτό το σημείο. Κάποιοι ανεύθυνοι κατεύθυναν τον κόσμο της Λυβενας σαν όχλο εναντίων μας. Είμαστε πέντε αδέρφια που επιμένουμε να ζούμε με τις οικογένειες μας στον τόπο μας. Παρόλο που είχαμε όλα τα χαρτιά δεν αρχίσαμε δουλειά γιατί δεν θέλαμε να αρχίσουμε με φασαρία. Εμείς από πλευράς μας σεβαστήκαμε τις προδιαγραφές που υποδεικνύει ο αλβανικός νόμος. Ψάξαμε και την ελληνική νομοθεσία για τα λατομεία και άλλων χωρών και είδαμε ότι είμαστε εντός προδιαγραφών για την ασφάλεια και την υγεία των κατοίκων. Ελπίζαμε ότι θα επικρατούσε η λογική και ο νόμος. Κάποιοι συνεχίσουν να μας πολεμούν και αυτό που μας πληγώνει ποιο πολύ είναι ότι από αλλού περίμενα τον πόλεμο και όχι από συμπατριώτες μας» με αυτά τα λόγια, αγανακτισμένος αλλά και συγκινημένος μας απάντησε ο κ. Γιάννης Παππαγιάννης

Καινούργιο. Σε ανάλογη περίπτωση, στο χωριό Καινούριο που μάλιστα η απόσταση είναι μικρότερη από την κατοικημένη ζώνη, το λατομείο λειτουργεί κανονικά. Η ειρωνεία είναι ότι η άδεια δόθηκε σε έναν αλλοεθνή με καταγωγή από το Τεπελένι, όταν πρόεδρος της Επαρχίας Αλύκου ήταν από το χωριό Καινούργιο.

Σοπίκη. Παρά την αντίδραση για πολλά χρόνια των κατοίκων του Σοπικιού, στην περιοχή της Λιβαδειάς, για την απομάκρυνση της εταιρίας του Καλυβιώτη, όχι μόνο δεν έφυγε αλλά η Επαρχία έδωσε άδεια για δεύτερο λατομείο.
Δεν είμαστε ειδικοί να κάνουμε υποδείξεις, γνωρίζουμε όμως ότι τα λατομεία είναι απαραίτητα και η υγεία μας πολύτιμο αγαθό. Το θέμα δεν θα το κλείσουμε εδώ και θα επανέρθουμε με αναλυτικό και τεκμηριωμένο ρεπορτάζ.

πηγη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *