Σχετικά με την αβεβαιότητα και ανασφάλεια που επικρατεί στην Εθνική Ελληνική Μειονότητα

Το Κόμμα των Ελλήνων «Εθνική Ελληνική Μειονότητα για το Μέλλον» διαμαρτύρεται έντονα προς την αλβανική πολιτεία για τις δυσάρεστες πρόσφατες εξελίξεις στο χώρο της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, η οποία βάλλεται διαρκώς από παρακρατικά κυκλώματα, από κοινούς εγκληματίες και ληστές, από  αρχαιοκάπηλους και κυρίως από κερδοσκόπους που με πλαστά χαρτιά των διεφθαρμένων δικαστηρίων υφαρπάζουν τις διαχρονικές περιουσίες των χωριών μας.

‘Όσο ποτέ άλλη φορά αρκετοί ΄Ελληνες αισθάνονται απροστάτευτοι από το κράτος και αβέβαιοι για τη ζωή τους και το μέλλον στη γενέτειρά τους.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

1.       Τη μαζική κάθοδο απογόνων αγάδων και εικονικών ιδιοκτητών στις επαρχίες Αλύκο, Μεσοπόταμος, Φοινίκη, ΄Ανω και Κάτω Δρόπολη κλπ.

2.       Τις πολύμορφες πιέσεις και απειλές με τη ζωή κατά των υπέρμαχων Ελλήνων στα χωριά που κινούνται νομικά για την προστασία των περιουσιών.

3.       Την υπεξαίρεση ή την μη παροχή εγγράφων από τα αρχεία του κράτους προς τους εκπρόσωπους των χωριών και επαρχιών.

4.       Την υπεκφυγή της τοπικής αυτοδιοίκησης κατά τη διαδικασία εκδίκασης των υποθέσεων στα δικαστήρια.

5.       Την καθημερινή τρομοκρατία αφήνοντας ελεύθερους ληστές και διαρρήκτες να χτυπούν επανειλημμένα επιχειρήσεις, σπίτια, ιερούς ναούς και να αφαιρούν ζωές.

6.       Την απρόσκοπτη κατάχρηση εξουσίας από κρατικές υπηρεσίες που στο όνομα του νόμου καταφέρονται βίαια και μεροληπτικά κατά των Ελλήνων.

Και συγκεκριμένα στις 04.05.2012 στην επαρχία Αλύκου κατέβηκαν συνοδευόμενοι από δικαστικό και αστυνομικούς, συγγενείς των Αγγονάτων από το Αργυρόκαστρο να παραλάβουν στο Τσιμίκο 300 εκτάρια γης στο χωριό Καινούργιο εκφοβίζοντας τον έπαρχο και τους κατοίκους. Η μαζική αντίσταση που διοργανώθηκε με την παρουσία των ΜΜΕ αυτή την ημέρα στο κέντρο της επαρχίας πάγωσε την εφαρμογή της απόφασης της Επιτροπής της Επιστροφής Περιουσιών, αλλά δεν παύει να ελλοχεύει ο κίνδυνος να ξανάρθουν ως ότου στα χέρια τους κρατάνε έστω και πλαστές τις αποφάσεις.

Είναι πλέον γνωστά η πολύχρονη αντίσταση και ο δικαστικός αγώνας της αδελφότητας του Κώσταρι στο Μεσοπόταμο κατά των παράνομων αποφάσεων των δικαστηρίων που τους αφαίρεσαν άδικα 136 εκτάρια λιβαδικές εκτάσεις και τους κατάργησαν 17 τίτλους ιδιοκτησίας τους οποίους πήραν με το νόμο 7501. Πρόσφατα στον αγώνα τους προστέθηκαν και οι κάτοικοι δύο γειτονικών συνοικιών του Δημαρχείου Δελβίνου που θίγονται άμεσα απ’ αυτές τις αποφάσεις. Ακολουθούν από κοινού τη δικαστική οδό και παρά τις δυσκολίες φαίνεται να αποκαλύπτουν την πλαστογραφία. Οι πλαστογράφοι όμως εξοργίστηκαν, πιέζουν ασφυκτικά και καθημερινά τους κατοίκους να μην υπογράψουν την προσφυγή στο δικαστήριο και στις 14.05.2012 χειροδίκησαν κατά του σύμβουλου του ΕΕΜΜ στην επαρχία Μεσοποτάμου Σταύρο Τσέκο, ο οποίος αμέσως τους έκανε μήνυση στον εισαγγελέα των Αγίων Σαράντα.

Σε ανοιχτή αντιπαράθεση με το κράτος είναι και οι κάτοικοι της Λύβενας, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την αυθαίρετη απόφαση εγκατάστασης λατομείου στις δικές τους περιουσίες και δίπλα στο χωριό τους χωρίς να ληφθεί υπόψη η περιβαλλοντική καταστροφή που επιφέρει τέτοια δραστηριότητα. Οι κρατικές αρχές αφήνουν ανοιχτή αυτή τη διαμάχη αποκρύπτοντας το γεγονός της διαφθοράς για να συνεχιστεί η σύγκρουση μεταξύ των κατοίκων και της εταιρίας ίσως και με απώλεια ανθρώπινων ζωών. Στην Χειμμάρα ασκήθηκε ωμή βία κατά απλών πολιτών ελληνικής καταγωγής από παρακρατικούς που χρησιμοποίησε η Κρατική Υπηρεσία Πολεοδομίας και δεν ελήφθη κανένα μέτρο από τις αρχές.

Και δεν αρκούν όλα αυτά. Οι ληστές κυκλοφορούν ανενόχλητοι στα χωριά μας κάνοντας πλιάτσικο με τους κόπους των Ελλήνων και τρομοκρατώντας τους ανελέητα. Στον ΄Αγιο Ανδρέα, μπήκαν στο σπίτι του Γ. Κίτσιου,  ξυλοκόπησαν και τη γυναίκα του, τους έδειραν και τους  λήστεψαν. Οι αστυνομικές αρχές όπως και σε άλλες περιπτώσεις δεν εντόπισαν κανέναν δράστη. Στη Φοινίκη, 10.00 π.μ. στις 13.05.2012, μασκοφόρος βασάνισε επί δύο ώρες την άρρωστη και ηλικιωμένη Φωτείνω Κόλια (Μήτση) αφήνοντάς την αναίσθητη και βαριά τραυματισμένη και έφυγε ανενόχλητος παίρνοντας μαζί του όλα τα χρήματα που είχαν στο σπίτι από τις συντάξεις.

Δε σταμάτησαν ούτε στιγμή και οι ληστείες σε εκκλησίες της ΄Ανω και Κάτω Δρόπολης, στη Χειμάρρα και στα Καμποχώρια οι  ζωοκλοπές σε κάθε νοικοκυριό τις οποίες έχουμε δημοσιοποιήσει κατά περίπτωση, ενώ το κράτος αδιαφορεί για την κατάσταση αυτή.

Το Κόμμα των Ελλήνων αποδοκιμάζει έντονα την κρατική ολιγωρία για την εξαιρετικά ανησυχητική κατάσταση ανασφάλειας που διατηρείται επί αρκετό διάστημα στο χώρο της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας και επαναφέρει στην επικαιρότητα την ποσοστιαία συμμετοχή των Ελλήνων στο σώμα της αστυνομίας στις περιφέρειες Αυλώνας και Αργυροκάστρου και σε κάθε αστυνομικό τμήμα που εδρεύει στη μειονότητα, την αμερόληπτη διαλεύκανση και την απόδοση δικαιοσύνης σε όλες τις υποθέσεις που εκκρεμούν εις βάρος πολιτών ελληνικής καταγωγής. Εντωμεταξύ θα συνεχίσει να ενημερώνει τους αρμόδιους ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς για τα τεκταινόμενα προβάλλοντας προς τα έξω τη σκληρή πραγματικότητα και όχι την ωραιοποιημένη εικόνα που σπεύδει να διαμορφώσει η χώρα με τις εκθέσεις της στο διεθνή παράγοντα.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ                                                                                              

΄Αγιοι Σαράντα 17.05.2012

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *